Rajfajzen banka napustila Euribor

Bez autora
Jan 09 2013

Rajfajzen banka napušta panel investitora koji određuju Euribor, dan nakon što je lobi poručio kako je on pod velikim rizikom "egzodusa" njegovih članica. Poslednje učestvovanje u EURIBOR-u biće 15. januara.Pre mesec dana je procurelo da je dvanaest banaka pod istragom zbog pokušaja manipulacije sa Euriborom. Među ove banke spadaju francuske Credit Agricole i Societe Generale, britanska HSBC i nemačka Deutsche Bank.

Rajfajzen banka napustila EuriborRajfajzen banka napušta panel investitora koji određuju Euribor, dan nakon što je lobi poručio kako je on pod velikim rizikom "egzodusa" njegovih članica.

Poslednje učestvovanje u EURIBOR-u biće 15. januara.

"Rajfajzenovo međubankarsko poslovanje postaje manje značajno i više nema smisla sudelovati u ovom poslu", kaže portparolka te banke Žaklin Kej.

Pre mesec dana je procurelo da je dvanaest banaka pod istragom zbog pokušaja manipulacije sa Euriborom. Među ove banke spadaju francuske Credit Agricole i Societe Generale, britanska HSBC i nemačka Deutsche Bank.

Optužbe povezane sa Euriborom usledile su nakon odvojenog prošlogodišnjeg skandala s nameštanjem kamatnih stopa, kada je otkriveno da je oko 20 banaka bilo u dosluhu kako bi manipulisali londonskom međubankarskom kamatnom stopom - Libor.

Inače, Euribor i Libor koriste se za određivanje kamatne stope pozajmica širom sveta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik